Jednoduchý marcipán
26 dkg prosátého moučkového cukru, 15 dkg pol.sušeného mléka, 2 dkg 100% tuku (nastrouhat), 5 dkg světlého medu, mandlové aroma - pár kapek,voda.
Smícháte všechny suroviny, vodu přidávejte pomalu, aby nevzniklo řídké těsto. Do hotového marcipánu můžete přidávat potr.barvivo, nebo kakao. Uchováváme dobře zabalený v lednici nebo v mrazáku. Když se dobře prodělá krásně se z něj modeluje.
Marcipán
20 dkg moučkového cukru, 20 dkg sušeného plnotučného mléka, 2 bílky ( prokapané přes síto )
Zaděláme těsto, musí být pevné , ale ne tuhé. Zahušťujeme mlékem a cukrem ve stejném poměru, nebo ředíme bílkem. Můžeme obarvit potravinářských barvivem. Uchováváme v mikrotenovém sáčku
Marcipán od paní Ireny
10 dkg moučkového cukru(prosátého),10 dkg sušeného mléka, pár kapek mandlové tresti, malá lžička másla, vlažná voda.
Postup: vše dáme dohromady a vodu jen po troškách aby těsto nebylo řídké.Musí mít konzistenci plastelíny.Aby se s ním dalo dobře modelovat.
Pravý marcipán Bernarda
Umlít cca 1/2 kg mandlí a přidat 1/2 kg kr. cukru a pak to asi 1/2 hodiny třít. Uložit na 2-3 dny do chladu a potom to nejlépe prodělat mezi válci na nudle a opět to nechat 2-3 dny odležet. Mnohem lépe se s ním pracuje, protože tak rychle nevysychá. Je náročnější na výrobu.
Komentáře
Přehled komentářů
Srdečně Vás zveme na Planetu dortů. Sdílejte fotografie svých dortů, hodnoťte ostatní, diskutujte, soutěžte a bavte se!
http://www.planetadortu.cz
Planeta dortů je místo pro všechny nadšené cukrářky a cukráře. Neváhejte se registrovat.
Přidávejte své odkazy. První soutěž o dortařské ceny se blíží!
Hezké dny z planety dortů
lepí
(Ferush, 22. 7. 2013 14:07)Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dělala jsem marcipín podle toho prvního receptu a strašně se mi lepí, zkoušela jsem to vyvýlet v solamylu ale ani to nepomohlo... nevíte čím by se to dalo napravit.. Děkuji
Re: lepí
(Věra, 22. 7. 2013 22:20)Dobrý večer, možná by pomohlo místo solamylu, prosátý mouč.cukr. Při zadělávání se musí přidávat voda po troškách, aby jí nebylo moc a nebyla model.hmota moc řídká. Přeji hodně štěstí při pečení. V.
MARCIPAN
(VENDY, 6. 1. 2013 0:10)DOBRÝ DEN, CHTĚLA BYCH BYCH SE ZEPTAT, DĚLALA JSEM PŘED DEVČÍREM MARCIPANOVOU HMOTU, NA POTACH DORTU , DALA JSEM MARCIPAN DO LEDNIČKY , A JE DOST TVRDI KDYŽ HO DAM VEN Z LEDNIČKY ZMEKNE ABYCH HO MOHLA ROZVALET ? DĚKUJI ZA ODPOVĚT
Re: MARCIPAN
(Věra, 7. 1. 2013 20:15)Dobrý večer, marcipán postačí dát do mikrotenového sáčku a na pár vteřin do mikrovlnky, ale je potřeba to hlídat, aby nebyl horký. Zahřátý změkne a půjde s ním zase dobře pracovat.
pomoc
(pavla, 14. 1. 2012 21:55)dobrý večer, pokouším se udělat těsto podle receptu číslo jedna, ale strašně se drolí, po přidání trochy vody je těsto moc mokré na omak ale stejně se drolí a vůbec nejde uválet, chtěla jsem potáhnout dort ale asi smůla,
Re: pomoc
(Věra, 30. 1. 2012 17:22)Dobrý den, to mě mrzí, možná je to tukem a také těsto se musí delší dobu prodělávat, aby se všechny suroviny dobře smísily. Většinou si ho dělám den předem, pak se s ním dobře dělá. Přeji hodně štěstí na příště :-).
marcipan
(eliška, 19. 12. 2011 10:15)nějak se mi nedaři strašně se mi lepí..!!!co mam stím dělat?
Re: marcipan
(Věra, 19. 12. 2011 15:35)Dobrý den, ráda bych Vám poradila, ale nevím, který recept jste dělala. Některé recepty jsou od čtenářek. V.
dotaz
(Kristýna, 24. 7. 2011 15:30)Dobrý den,chci se zeptat jaký marcipán je dobrý na potahování dortů. A jestli je možné stohodle množství 100g umletých mandlí,50g krystalového cukru,trochu bílku,50g moučkového cukru.Děkuji moc za odpověď
Re: dotaz.
(Benda, 24. 11. 2011 20:56)Propustit polovinu státních zaměstnanců jinak tento stát špatně dopadne.
jaká je doba trvanlivosti
(martina, 20. 4. 2011 10:53)Ráda bych se zeptala jak dlouho dopředu si můžu připravit marcipán podle receptu paní Ireny. Děkuji
hmmmm
(Áňa, 5. 4. 2011 15:22)
zajímalo by mě jak chtná ten pravý marcipán bernarda.skusím ho uvařit
marcipan
(petra, 22. 2. 2011 18:58)chci se zeptat ..když sem byla malá tak sme doma měli marcipán a šlo z nej krásně modelovat jenže recept sme pujcili a uz se nam nevratil, zkoušeli jsme jiný recept(bylo tam susene mleko, cukr,..)a ten se drolil.tTk tedy, z kterého marcipanu my půjdou modelovat potvůrky?
Re: marcipan
(Věra, 9. 3. 2011 19:36)Dobrý den Petro, mě se dobře pracuje a modeluje podle prvního receptu. Jestli najdete lepší, budu ráda, když se s námi o recept podělíte. V.
Podvod
(Doga, 24. 11. 2008 21:28)v pravém marcipánu jsou pravé mandle, vaše náhražky typu sušené mléko a tuk jsou trapné
Re: Podvod
( mallor, 14. 12. 2010 22:45)Cesky marcipan ....je cesky marcipan !!! a ten´PRAVY MARCIPAN´ Jako treba ten nemecky delany z mandlove pasty je nekdy pekne odporny...trapni jsou lide ktery si hrajou na neco bozskeho a nevazi si toho co je doma.....holky drzim palce..a jdu taky neco zkusit...
Planeta dortů
(Planeta dortů, 25. 2. 2015 21:49)